Interview met Renske Dzon

Door George Edelman

Hoi Renske,sinds kort ben je trainer van groep 1 van Loopgroep Westland op de maandagavond. Supergaaf om jouw gedreven enthousiasme in onze loopgelederen te hebben en nu zelfs ook als trainer. Daar word ik blij van!
Kun je allereerst eens iets over jezelf vertellen?

Ik ben Renske, 38 jaar oud en woon sinds begin 2018 in Naaldwijk, samen met mijn man Leo. Mijn man is gitarist en ik ben opgeleid als klassiek zangeres en docente. In mijn werkende leven hou ik me voornamelijk bezig met muziekeducatie voor het basisonderwijs. Ik ben werkzaam als zakelijk leider en educator bij een digitale muziekmethode met standplaats Rotterdam. Mijn belangrijkste drijfveer hierin is dat muziek voor ieder kind beschikbaar is: muziek biedt de mogelijkheid voor leerlingen om zich op een andere manier te uiten, andere talenten worden zichtbaar en in deze spannende tijden biedt muziek troost en een uitlaatklep.

Een niet alledaags beroep dus. Bijzonder!
Hoe ben je bij de loopschool terecht gekomen?

Ik ben sinds 2 jaar bij Biefit Loopschool Westland aangesloten, ik zag een flyer liggen bij Zier Running. In september zou er een maandagavondgroep gaan starten, de aanpak van jou (George) sprak me aan en ik ben sindsdien niet meer weggegaan. Het is leuk om te zien dat er nog veel lopers van het eerste uur meedoen op de maandag en de school is gegroeid tot 3 groepen op deze avond. Sinds juni van dit jaar train ik groep 1 op de maandagavond. Een afwisselende training met hardloop-ondersteunende krachoefeningen over een afstand van gemiddeld 7,5 kilometer.

Wat leuk! Wat is jouw Hardloop / sportervaring?

Toen ik 8 jaar oud was sloot ons gezin zich aan bij een atletiekvereniging, er ging een wereld voor me open. Ik had niet zoveel met de ‘meisjes’ sporten turnen en paardrijden maar atletiek en dan met name het hardlopen vond ik fantastisch. Tot ik ging studeren ben ik altijd lid geweest van de vereniging, ik heb het echt ervaren als een tweede familie. Ik heb geweldig mooie herinneringen aan wedstrijden, meerkampen, crosscompetities en trainingsweekenden.

Toch weet ik dat je ondanks dat plezier en die voldoening ook een tijdje niet hebt hardgelopen / gesport. Wil je daar iets over vertellen?  

Toen ik me bij de loopschool aansloot in 2018 had ik bijna 10 jaar niet hardgelopen. In 2011 ben ik gediagnosticeerd met reumatoïde artritis (gewrichtsreuma), waardoor ik een hele lange tijd praktisch niets kon doen, laat staan een sport. In die tijd had ik nooit gedacht dat ik ooit weer zou hardlopen, ik was al blij als ik binnen een uur na wakker worden op mijn benen kon staan.

Dat is best ‘pittig’ om maar eens een understatement te gebruiken….
Toch lukt het nu weer. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Naast een zoektocht naar de juiste medicatie ben ik ook verder gaan kijken naar mogelijkheden om mezelf beter te voelen en beter te worden. Ik was vastbesloten om niet mijn ziekte te zijn en me bij de diagnose neer te leggen. Yogatherapie heeft me hierin heel veel geholpen, in deze sessies waren we met een groep van 10 mensen die allemaal een chronische ziekte hadden, waaronder reuma, MS en Crohn. Door een gedeelde ervaring hadden we heel erg veel aan elkaar.

De eerste maanden was dat voornamelijk liggen op een matje, mijn lichaam voelen en accepteren dat het doet wat het doet, er echt naar luisteren. Ik heb toen ook heel veel gehuild en geschreeuwd, alle emoties kwamen eruit. Dit werkte louterend en stapje voor stapje kon ik steeds meer. Ook ben ik me gaan verdiepen in voeding, verschillende voedingsstoffen kunnen ontstekingen verergeren en andere hebben weer een positief effect. Daarnaast is mindset en een algeheel welbevinden van grote invloed. Ik merk dat bewuster leven een positief effect heeft op mijn lijf en mijn geest. Een grote overwinning was dat ik vorig jaar voor het eerst een halve marathon heb gelopen, in mijn nieuwe woonplaats Naaldwijk, toen ik over de finish kwam was ik helemaal emotioneel, omdat ik dat niet meer had durven dromen.

Wow Renske, dat bezorgt me kippenvel. Wat geweldig dat je dat op die manier hebt bereikt! En wat sluit dat ook aan op mijn visie en de visie van de loopschool. Respect!
Ik zou me zo voor kunnen stellen dat je deze succesvolle aanpak niet voor jezelf alleen wilt houden. Klopt dat?

Dat klopt helemaal! De zoektocht naar juiste vormen van voeding en bewegen heeft ertoe geleid dat ik meer wilde weten en me verder wilde scholen op dit gebied. Op dit moment ben ik in de afrondende fase van een opleiding tot leefstijlcoach: hier word je opgeleid als fitnesstrainer (beweegexpert), gewichtsconsulent (voedingskundige) en worden ook andere aspecten van een gezonde leefstijl meegenomen, zoals stress- en slaapmanagement en gedragsverandering. Daarnaast volg ik een specialisatie tot sportvoedingsadviseur.

Ik wil mijn persoonlijke ervaringen en alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd inzetten bij de loopschool. Hardlopen gaat niet alleen maar om prestaties maar ook om je lekker voelen en plezier maken tijdens het bewegen.

In het hardlopen vind ik veel dingen die ik in mijn beroep als zangeres en docent ook tegenkom. Zingen en hardlopen hebben heel erg veel gemeen: denk maar aan ademhaling, houding, ritme en cadans. Daarnaast maakt zingen geluksstofjes vrij, dezelfde stofjes die je ook tegenkomt bij een zogenaamde runner’s high, je kunt dan echt in een flow raken. Dat is het allerfijnst, om tijdens een training helemaal in het moment te zijn. Echt genieten.

Ik wil nogmaals mijn respect tonen Renske. Prachtig dat je zo gedreven en positief bent ingesteld en het vermogen hebt om te denken in mogelijkheden i.p.v. in moeilijkheden.
Wat heeft Biefit Loopschool Westland (BLW) jou gebracht tot nu toe?  

Naast de mooie trainingen heeft BLW ook een grote sociale component. Dat vind ik erg fijn omdat ik nog niet zo lang in het Westland woon. Het is leuk om heel veel verschillende mensen te treffen tijdens de trainingen, allemaal met een andere achtergrond en een eigen verhaal. Dat maakt het trainerschap ook zo leuk, erachter komen wat mensen drijft en hoe ik ze kan motiveren. Ik word erg blij van het delen van kennis en het contact met mensen, dat is uiteindelijk veel belangrijker dan de hardloopprestaties.

Daarnaast kan ik ook zeggen dat de loopschool mijn integratie in dit mooie gebied heeft versneld. Ik heb veel mooie mensen leren kennen die me met open armen hebben ontvangen. Het is echt fantastisch om dat allemaal aan te treffen in deze complete loopschool, waarbij plezier en bewegen voorop staat.


Dat beschouw ik als een groot compiment Renske, dank je wel.
Ik heb je leren kennen als een positief, enthousiast, gedreven en ambitieus mens.
Heb je binnen BLW nog ambities?  
Ik zou me graag verder ontwikkelen in de loopschool tot allround hardlooptrainer, naast technische vaardigheden richt de school zich ook op bewust of mindful hardlopen, hier zou ik me nog verder in willen verdiepen. Verder kijk ik graag de kunst af bij mijn collega-trainers die allemaal met een ruime achtergrond en een diverse ervaring hebben.

Op dit moment begeleid ik al een aantal lopers van de school in een voedingstraject.

Dit kunnen trajecten zijn van afvallen tot aankomen, maar ook sportspecifieke vragen met betrekking tot voeding. Maar ook kleinere vragen zoals: wat eet ik voor aanvang van een training, wat zijn goede eiwitbronnen en wat is goede herstelvoeding beantwoord ik graag voor je. Mocht je vragen hebben, benader me dan gerust voor of na een training, dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn.

Dat klinkt geweldig! Je bent een waardevolle aanwinst voor de loopschool en ik hoop dat de deelnemers je weten te vinden als ze jouw expertise nodig hebben.
Dank je wel voor dit interview.