Mindful hardlopen

Als mensen meer gaan bewegen, verliezen ze de oorspronkelijk doelstelling vaak snel uit het oog. Meer gezondheid, ontspanning, conditie en rust komen in het geding, zodra je vervalt in de gejaagdheid van het dagelijks leven. De prestatiedrang komt meestal al snel om de hoek kijken. Je wilt meer, sneller en langer lopen om voldoening te (blijven) voelen. Dit kan anders. Hoe komt het nou dat je zo’n goed gevoel krijgt van hardlopen? Door op deze wijze het hardlopen onder de knie te krijgen -waardoor je meer bewustzijn in het hardlopen creëert- krijg je hier een helder antwoord op. Door deze manier van trainen zul je het zeer waarschijnlijk echt volhouden en is er niet alleen ná maar ook tijdens de training voldoening. Bovendien is de kans op overbelastingsblessures klein.

Mindful Hardlopen is een goede methode voor de ontwikkeling van het (lichaams-)bewustzijn. Er is genoeg ruimte voor persoonlijke aandacht en eventuele adviezen die een stapje verder gaan. Naast conditieverbetering kun je meer en bewuster contact krijgen met de verregaande intelligentie van het lichaam en daardoor ook met de wereld om je heen. Je bent niet meer uitsluitend gefocust op het denken, en verwachtingen maken plaats voor meebewegen in wat er wel of niet kan. Daardoor ontstaat meer rust en zelfvertrouwen. Niet alleen de fysieke conditie verbetert maar ook de mentaal/emotionele conditie, zo ook de flexibiliteit en weerbaarheid.

Mindful hardlopen is bedoeld voor mensen die op een prettige manier willen (leren) bewegen. Overbelastingsblessures krijgen veel minder kans doordat we aandachtig trainen op een minder belastende manier. Je leert tijdens het hardlopen te focussen op diverse aandachtspunten. Langzamerhand slijt deze meer doeltreffende manier van hardlopen in. Hiernaast gebruik ik meditatie en aspecten uit tai chi, chi kung en yoga. Deze manier van hardlopen is laagdrempelig en daardoor geschikt voor bijna iedereen. Je leert te focussen op je kwaliteiten en mogelijkheden in plaats van op je tekortkomingen en moeilijkheden. We trainen op mooie locaties en de aanpak is deskundig, onthaast en compleet.

Ik maak -indien gewenst- individuele video-opnames, die ik zorgvuldig analyseer. Dit gebeurt sowieso bij aanvang van elk individueel trainingstraject. Deze analyse  bespreken we uitgebreid terwijl we de beelden gezamenlijk bekijken. Als je je manier van lopen met eigen ogen ziet, zijn aanpassingen efficiënter en gemakkelijker door te voeren. De motoriek verraadt vaak ook dieper gelegen thema’s waardoor je een helder en bewuster zicht krijgt op je doen en laten. Het is ook mogelijk om een video-analyse te laten maken zonder verdere verplichtingen of deelname aan een groep. De kosten hiervoor bedragen € 75,– incl. btw.

Mindful hardlopen is door dit alles ook uitermate effectief diverse psychische klachten zoals angstklachten en depressie. Het is algemeen bekend dat er tijdens het hardlopen in de hersenen stoffen vrijkomen die je je prettiger laten voelen. Daarnaast herinnert je fysieke systeem zich dat het onderdeel is van de natuur. Zo werk je op een natuurlijke manier aan je klachten met uitsluitend positieve bijwerkingen zoals gewichtsverlies, conditieverbetering en de optimalisering van de mentaal/emotionele weerbaarheid en flexibiliteit. Ook als sporttherapeut binnen de GGZ heb ik hier mooie resultaten mee bereikt.

Ik heb inmiddels al 33 jaar ervaring met het geven van hardlooptraining en heb zelf regionaal op hoog niveau gepresteerd. In 1997 werd ik winnaar van het open Westlands kampioenschap hardlopen. Mijn ervaring heb ik ingezet om een methode te ontwikkelen waardoor hardlopen voor bijna iedereen toegankelijk wordt.

De kosten voor een individueel of privé hardlooptraject, bedragen € 85,– per training. Kies je voor een trainingstraject van 5 trainingen (totale kosten € 425,–) van ca. 75 tot 90 minuten per training, dan krijg je  20 % korting bij loperscompany Westland . Na iedere training maak ik een verslag (e-coaching). Wil je samen met een maatje dit privé hardlooptraject starten, dan geldt een aangepaste prijs van € 110 per training oftewel € 55,- pp.

Na een privé trainingstraject kun je instromen bij de woensdag en/of zaterdagochtendgroepen of in één van de drie niveaugroepen op maandagavond.
Bekijk hier het trainingsschema van de woensdagochtend en van de zaterdagochtend of in de agenda.