Sport & voeding

Niet voor niets ben ik vorig jaar afgestapt op Cindy en Jan v.d. Bos, eigenaar van Gezondheidswinkel Biefit. Hun visie en idealisme spreekt me aan, daarom vroeg ik of ze een samenwerkingsverband zagen zitten in de vorm van Biefit loopschool Westland. Zij hebben hun focus gericht op gezonde voeding, een bewust leefpatroon en verantwoorde aanvulling op een gezond eetpatroon. Ik heb een focus die eveneens is gericht op bewustwording alleen mijn product is bewust bewegen en (emotioneel en spiritueel) lichaamswerk. Veel raakvlakken dus. 
Hieronder ga ik het hebben over gezonde en verantwoorde voeding. Alle producten die ik benoem (zoals Keltisch zeezout, Bietensap, supplementen van een goed en verantwoord merk, Herbamare) zijn o.a. verkrijgbaar bij Biefit. Je kunt daar sowieso deskundig advies krijgen op het gebied van voeding en suppletie. 

Het belang van eten en drinken op de juiste manier voor of na een wedstrijd of training is natuurlijk erg belangrijk. Genoeg drinken ook voor een wedstrijd of training is iets wat bijdraagt aan plezierig sporten. 
Drink niet in 1 keer heel veel maar drink de hele dag door kleine beetjes. 
Koffie heeft echter een vocht-afdrijvende werking. Maak er daarom bijvoorbeeld een gewoonte van om bij elke kop koffie een glas water te drinken. In plaats van koffie is een kruidenthee trouwens een veel gezonder alternatief. 
In frisdrank (zoals cola of sinas maar ook vruchtensappen)  zitten weer erg veel ongezonde suikers. 
Veel water drinken is, zoals bekend, natuurlijk heel gezond. Je gaat daardoor veel naar het toilet en de afvalstoffen in je lichaam worden dan prima afgevoerd. Als je erg veel water drinkt verlies je  door het vele plassen echter ook belangrijke mineralen. Het is dus belangrijk dat je deze weer aanvult. 

Zeker als je veel transpireert is het geen overbodige luxe als je ook eens een sportdrankje pakt na het sporten waar deze mineralen vaak weer in zitten zodat e.e.a. weer kan worden aangevult. In veel sportdrankjes zit echter weer veel teveel suiker. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook gezondere en minder zoete varianten op de markt. Een leuk alternatief is om zelf je sportdrank te maken. Dat doe je als volgt:

  1. Maak sole. Dit doe je door 1 deel Keltisch zeezout te mixen met 2 delen water. Doe dit in een leeg jampotje o.i.d. Een kilo Keltisch zeezout koop je voor 4 of 5 euro bij bijv. Biefit. Met zo’n potje doe je wel een tijdje maar bewaar het maximaal een maand en maak dan weer nieuwe (zo gepiept). 
    Schud het potje sole goed voor ieder gebruik en laat het vervolgens weer een paar tellen bezinken. 
    Wil je er meer van weten? Click dan op de volgende link: https://www.ahealthylife.nl/hoe-maak-je-een-sole-van-keltisch-zeezout/#
  2. Dan schep je een theelepeltje uit het potje en voeg dit toe aan een half glas water.
  3. Voeg hier een half glas bietensap aan toe
  4. Goed roeren en…..proost

De smaak is licht ziltig maar dat went. 
Er zitten in Keltisch zeezout bijna 50 mineralen en het is daarmee het rijkst gevulde zeezout wat er op aarde te vinden is. 
Bij hoge bloeddruk niet iedere dag nemen. Ook niet als je veel zout via je normale eetpatroon binnenkrijgt. 

Als je veel vraagt van je lichaam omdat je erg actief bent (regelmatig of zelfs veel sport) dan is het geen overbodige luxe om een extra aanvulling te nemen in de vorm van een voedingssupplement. Een ‘all sports’ supplement van een betrouwbaar merk bevat vaak al heel veel extra aanvulling op een gezond eetpatroon. 
Uiteraard is het belangrijk dat je veel essentiële voedingsstoffen binnen krijgt via een gezond voedingspatroon. 

Hardlopen met een hongergevoel is niet prettig. Veel mensen kunnen echter niet lekker hardlopen vlak na een maaltijd. Ontbijt of lunch (brood, havermout) is meestal na 1 of 2 uur je maag gepasseerd. Voor de warme maaltijd is dit meestal een uurtje langer, dit is echter heel individueel. De ene mens heeft nu eenmaal een veel snellere stofwisseling dan de ander. Als je consequent blijft hardlopen went je lichaam er ook geleidelijk aan als je maag nog niet helemaal leeg is.  

Het is een optie om de hele dag door kleinere hoeveelheden te eten. 1 Of 2 boterhammen, wraps of fruit, 4 of 5 keer per dag geeft je de mogelijkheid om te gaan trainen  wanneer je maar wilt zonder lang te hoeven wachten, want kleine hoeveelheden zijn sneller je maag gepasseerd. 

Check voor jezelf eens waar je maag het sterkst op reageert. Zelf kan ik bijvoorbeeld niet goed tegen vet eten voordat ik ga hardlopen. Ook citrusfruit, teveel koffie of soep geeft me vaak oprispingen en  zuivel en zoet is slijmvormend dus dat werkt ook niet voor mij. Het is echter een individuele aangelegenheid dus voor jou werkt het misschien anders. 

Naast voeding waar je gevoelig op reageert kunnen andere stressfactoren ook een grote rol spelen bij fysieke reacties van je spijsverteringsgestel tijdens hardlopen. Vraag of eis je veel van jezelf? Heb je de neiging om de lat hoog te leggen voor jezelf? Krijgen alle emoties de nodige ruimte of krop je het op? Dat zijn in feite allemaal stressfactoren voor je lichaam. Tijdens een training kan je lichaam daar dan een reactie op geven. Dan is het sporten ineens ook een stressfactor i.p.v. een moment van ontspanning en plezier.  

Ik besteed met een reden vaak veel aandacht aan de ademhaling in de trainingen die ik geef. Dat is omdat een rustige ademhaling stress kan elimineren en voorkomen. Het helpt je dus om losser te komen van het denken en zodoende kun je beter afstemmen op de signalen die jouw lichaam aan je geeft. 
Wat veel mensen nl. niet beseffen is dat er in het lichaam meer intelligentie zit dan in je hoofd. We zijn alleen een beetje verleerd hoe we dar naar moeten luisteren en op af kunnen stemmen. 

Het is ook heel bevorderlijk voor je herstel als je na een inspanning niet te lang wacht met het aanvullen van  de calorieën in de vorm van koolhydraten en ook (gezonde) vetten. Hoe sneller je die aanvult hoe beter/sneller je hersteld. Na een (grote)  inspanning komt je lichaam direct in de ‘herstelstand’. Het is dan extra gevoelig voor herstel bevorderende acties zoals goed drinken, eten en rusten. 

Dus een kleine maaltijd voor het trainen en de rest erna werkt uitstekend.  

Als je gaat slapen komt je lichaam ook in de ‘herstelstand’. Daarom is magnesium innemen voor het slapengaan een goed idee. Dat ondersteund niet alleen het spierherstel maar is ook voor je hersenen heel goed. 

Als je maag van slag is door de inspanning probeer dan eens een boullionnetje  of een instant soepje. Dit bevorderd de eetlust en je kan er dan misschien een boterham bij eten, bovendien  wordt het zout dat verloren is gegaan door het transpireren  direct weer aangevuld. 
Vermijd echter bouillon met kunstmatige smaakversterkers. E621 is hetzelfde als mononatriumglutamaat of ve-tsin. Dit is ronduit giftig. Het zit meestal in kant en klaar producten, bouillonblokjes van de A-merken zoals Knorr en Maggie, chips met een kunstmatig smaakje, zoutjes,  borrelnootjes en  nootjes met een kunstmatig smaakje, Aromat enz. (Herbamare van dr. Vogel is overigens een uitstekend en heerlijk alternatief voor Aromat) 
E621 is een kunstmatig zout. Zelf ben ik er extreem gevoelig voor. Mijn spijsverteringsgestel in ontwent van regelmatige inname ervan (vroeger was ik minder bewust bezig met m’n voeding). Daarom kan ik er nu niet meer tegen. Gelukkig maar want nogmaals: het is giftig! 

Een keertje doorzakken is natuurlijk niet erg, want te serieus kan natuurlijk ook, maar bedenk wel dat alcohol evenals koffie ook vochtafdrijvend werkt. Als je dus eens kramp in je kuit krijgt na een feestje waarbij je teveel hebt gedronken weet je waaraan het kan liggen. Als je veel bier drinkt moet je vaak plassen. Als je vaak plast raak je ook veel mineralen kwijt, dat benoemde ik al eerder in dit stuk. Daardoor kunnen je spieren het vocht minder makkelijk vasthouden. Dus van teveel drinken kun je uitdrogen. Zo ontstaat trouwens ook een kater. Uitdroging……

Alcoholische drankjes af en toe afwisselen met een glas water o.i.d. tijdens een feestje kan dus geen kwaad.  

Voor het naar bed gaan magnesium innemen met een glas water voorkomt of verminderd ook vaak een kater.

Succes.