Hoe weet je of je goed hersteld van een training?

In deze nieuwe blog vertel ik je drie tips om te controleren of je hersteld bent van een training.

Hoe weet ik of ik goed herstel van een training?

Je kunt letten op de volgende drie punten:

– Hoe voel ik mij 36 uur na een training?

– Ruik ik naar ammoniak?

– Wat is mijn rusthartslag?

de 36-uurs controle

Een algemene tip om te controleren of een training goed is geweest, is een controle na 36 uur. Na die tijd kan je lichaam optimaal hersteld zijn van een matig intensieve training. Als je na anderhalve dag een energieboost hebt, dan zit je goed. Dus als je op maandagavond goed hebt hardgelopen, ben je woensdag rond lunchtijd extra energiek.

Is de training van maandagavond echter te lang of te zwaar, dan heb je na 36 uur een energiedip: je voelt je futloos of hebt een extreme behoefte aan suiker. Door dit met regelmaat te checken, krijg je snel genoeg een opbouwend ritme.

Ammoniak is té intensief

Of je te hard traint is niet alleen te merken aan je ademhaling. Zweet dat ruikt naar ammoniak is een teken dat je tijdens het hardlopen niet alleen je energiezuinige vetten en energie snelle suikers aanspreekt, maar ook je eiwitten. Dit wordt ook wel ‘het verbranden van je spieren’ genoemd. Lopers die geregeld een zweetshirt hebben dat naar ammoniak ruikt, trainen te hard.

Rusthartslag

Je hartslag in rust – of rusthartslag – leert je veel over je herstel. Met een hartslagmeter kun je in de ochtend voor je eerste kop koffie je rusthartslag meten. Doe je hartslagmeter om en ga vijf minuten rustig zitten. Kijk wat je laagst gemeten hartslag is en noteer die. Als je ziet dat in verloop van tijd je rusthartslag zakt, dan ben je opbouwend bezig. Je conditie wordt beter en je herwint energie. Stijgt je hartslag, dan duidt dat op onrust. Is je rusthartslag vijf slagen hoger dan normaal, dan is het goed om even rust te nemen. Je hebt te hard getraind of hebt een ziekte onder de leden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *