Ben je echt moe of zit het in je hoofd?

Voel jij je soms eens futloos om te sporten? De 12 minuten-regel helpt je om te bepalen of je écht te moe bent om te gaan sporten, lees hieronder waarom!

We hebben allemaal zo van die dagen dat we ons slap en loom voelen en weinig zin hebben om te gaan lopen, bijvoorbeeld na een drukke werkdag, wanneer het koud en donker is buiten en je liever lekker in de stoel wil ploffen. Natuurlijk, het kan geen kwaad om dat af en toe ook eens te doen maar vaak is het zo dat je slechts moe bent van alleen mentale belasting. Dat geeft soms het bedrieglijke gevoel dat je ook fysiek moe bent. Een goeie tip is om voor jezelf de 12 minuten-regel te gebruiken om na te gaan of je écht te moe bent of dat het toch vooral in je hoofd zit.

De 12 minuten-regel luidt: je kan pas met zekerheid zeggen dat je te moe bent om te lopen als je 12 minuten bent gaan lopen. Studenten uit Maastricht hebben dit onderzocht onder elkaar. 

Ze bestudeerden 2 groepen studenten/lopers:

Groep 1 moest op voorhand voorspellen of hun looptraining goed zou verlopen of niet. Dit werd geëvalueerd door te bekijken welke snelheid ze liepen in een bepaalde hartslagzone.

Groep 2 moest na 12 minuten lopen voorspellen of de rest van de training vlot zou gaan of niet.

Conclusie? De voorspellingen van groep 1 klopten niet echt. Zij die dachten dat ze een goede dag hadden, bleken bijvoorbeeld net niét in vorm te zijn en 80% van degenen die op voorhand voorspelden te moe te zijn bleken tijdens het hardlopen juist heel erg op te knappen en genoten van de training.  

De voorspellingen van de tweede groep waren flink accurater. Na 12 minuten hardlopen konden deze studenten goed aangeven of ze zich die dag goed voelden of iets minder. Bovendien voelde de meerderheid van de studenten die zich voor het lopen nog moe voelden, zich fris en monter na 12 minuten sporten.

Moraal van het verhaal: als je nog een keertje geen zin hebt om je loopschoenen aan te trekken, doe het dan toch maar en geef het 12 minuten een kans. Wedden dat het meestal niet bij die 12 minuutjes zal blijven?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *